vrijdag 23 januari 2015

Geen tijd van wegkijken

Wat doen scholen aan de signalen van radicalisering van islamitische jongeren? Vinden zij dat een issue? Beschouwen ze radicalisering als een hype die wel over zal gaan? De minister van Onderwijs is daar niet zo gerust op en vindt dat scholen meer en beter moeten gaan letten op signalen. Er moet discussie en debat plaatsvinden op die scholen. Ze erkent dat de leraren voor een moeilijke taak komen te staan, maar het moet. Er dringt zich een nieuwe werkelijkheid op, waar je het liefst niet aan wil, zoals de werkelijkheid van de oorlog iets was waar Nederland in de vorige eeuw niet aan wou. 
De tijd van wegkijken is voorbij, volgens Jet Bussemaker, leraren moeten het gesprek aangaan. De vraag is of dat helpt bij radicaliserende islamitische jongeren; de kloof lijkt al te breed en te diep. De minister vindt dat docenten zich meer moeten richten op hun maatschappelijke taak. Die taak is net zo belangrijk als de vakinhoudelijke van taal en rekenen, zegt ze. Een docente schrijft in een reactie in de krant dat ze al genoeg maatschappelijke taken op haar bordje heeft gekregen, zeker na de toedeling van specifiek-onderwijstaken aan het reguliere onderwijs. Laat die ouders het maar doen. Met hen is echter de kloof vaak nog groter, en helaas niet alleen vanwege het taaldeficit.
Lerares van het Jaar, Petra Coenen (vmbo-school in Amsterdam), vertelt dat ze elke les begint met een gesprek over welke actualiteit haar leerlingen bezighoudt. Ze is zich kapot geschrokken, zegt ze. Van de reacties van haar islamitische leerlingen op de aanslagen in Parijs. En van hun ouders, die in de opvattingen van de jongeren doorklinken. In  Frankrijk zijn ze er zelfs zo van geschrokken dat scholieren, alle scholieren, via het onderwijscurriculum opnieuw geleerd gaan worden om eerbied voor de nationale vlag en het volkslied, de Tricolor, te betonen. De onderwijsminister daar kondigt een ethisch offensief aan, want veel ouders én scholen doen daar niets meer aan.
En wat doen wij? Hier en daar is een o, zo voorzichtig gesprek opgestart. Eén haalde zelfs de krant. Verder blijft het stil, te stil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten