zaterdag 10 januari 2015

Missie

Mission statements rieken naar gebakken lucht, want ze hebben kraak noch smaak. De verklaringen waarmee schoolorganisaties zich in beweging zetten om met hun activiteiten de wereld te verbeteren, bestaan vaak slechts uit gemeenplaatsen, platitudes in ronkende bewoordingen. Wat zegt nu de bewering: ‘Onze school wil eigentijds onderwijs bieden dat aansluit bij de belevingswereld van de student?’ Niets, omdat alle scholen dat al beweren. Ook de uitspraak: ‘Onze school wil het beste onderwijs van Nederland aanbieden’ zegt ook weinig, want welke school wil dat niet? Het enige wat er uit spreekt is ambitie ins Blaue hinein. Want wat is ‘het beste’ en hoe stel je dat empirisch vast? Het aantal leerlingen, studenten, het aantal diploma’s? Die cijfers zeggen sinds InHolland niets meer, sterker nog: ze roepen slechts argwaan op.
Ajax, PSV of Feyenoord willen ook dit seizoen weer kampioen van Nederland worden, daarom doen ze hun stinkende beste om het beste voetbalteam op de grasmat te krijgen. Een voetbalteam bereikt de top als het bestaat uit zeer goede zo niet de beste voetballers, die bovendien tot een eenheid zijn gesmeed door een klasse-trainer. Zo moet mutatis mutandis het beste onderwijsteam bestaan uit zeer goede zo niet de beste docenten van het land, die bovendien tot een eenheid zijn gesmeed door een klasse-schoolleider.
Zeer goede zo niet de beste docenten moeten worden geworven en vervolgens behouden. Daar moet je financieel veel voor over hebben. Met andere woorden, je kijkt als bestuur niet op een schaaltje om het beste docentencorps in huis te hebben, te krijgen en te houden. Deze ‘voetballistische’ aanpak ontbreekt ten ene male in onderwijsland. Soms wordt er nog wel eens met de beurs geschud om vakdocenten binnen te halen, maar dat is dan uit de nood geboren.
De ambitie om ‘slechts’ een goede school te zijn getuigt van een gezond boerenverstand. Je hoeft daarvoor niet zeer goede zo niet de beste docenten binnen te halen en te houden. Goed is dan goed genoeg, dat wil zeggen: bekwaam én bevoegd, met een marktconforme schaal. Én betaalbaar, kwestie van prioriteiten.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten